Iz gledališča v pisateljevanje

V juniju je pisateljsko rezidenco v Novem mestu obiskal Peter Dentchev, ki je kot zadnji v letošnjem letu dobil priložnost ustvarjanja v dolenjski prestolnici v okviru projekta Reading Balkans.

Prišel je z velikim veseljem, saj je kmalu poizvedel, da je Novo mesto kulturno zelo bogato in se lahko pohvali tudi s svojim gledališčem.

Peter Dentchev je namreč znan bolgarski pesnik in pisatelj ter tudi aktivni gledališki ustvarjalec. Leta 2012 je magistriral iz dramske igre, sedaj pa kot režiser dela v vseh večjih bolgarskih gledališčih in nastopa na gledaliških festivalih po vsej Evropi.

Rodil se je leta 1986 v Varni. Dvakrat je osvojil drugo mesto na državnem tekmovanju mladih pesnikov »Veselin Hanchev«. Z romanom »Like a Man kissing a woman he loves« je usvojil tekmovanje za novi bolgarski roman »Development«, in sicer leta 2007. Posebno čast je doživel, ko je bil dvakrat povabljen na festival kratke zgodbe »Kikinda Short« v Srbiji. Objavil je še zbirko kratkih zgodb »Stories from The Past (2010, Janet 45) in roman »The Quiet Sun« (2012, Janet 45). Njegove kratke zgodbe so prevedene v srbščino, makedonščino, hrvaščino, nemščino in angleščino.

Pri izbiri tem za svoje ustvarjanje pravi, da ni izbirčen, saj mu sodoben način življenja vsakodnevno odpira zanimive razmisleke. Poseben raziskovalni in ustvarjalni fokus pa usmerja v raziskovanje prepletanja politične zgodovine in družbenih struktur. Zanimajo ga vplivi teh procesov na samo umetnost.

V Novem mestu je nadaljeval s pisanjem svojega novega romana, ki ga je po vrnitvi v Bolgariji uspešno zaključil. Kljub temu pa ne počiva, saj v mislih že snuje nove gledališke in pisateljske podvige.