Milena Zupančič in Tadej Golob na grmskem gradu

Foto: Založba Goga

V četrtek 2. avgusta sta v sklopu Novomeških poletnih večerov, namesto napovedanega dežja, grmski grad napolnila Milena Zupančič in Tadej Golob. Jedrt Jež Furlan je vodila pogovor osredotočen na predstavitev pred kratkim izdane Milenine biografije, ki jo je spisal Tadej Golob.

Kot pravi Milena, najbrž ni Slovenca, ki še ni prebral Golobovega Jezera, enako pa tudi ni Slovenca, ki ne bi poznal Milene Zupančič, dramske in filmske igralke, ambasadorke svetovne humanitarne organizacije Unicef.
Pogovor se je začel s Pinom Mlakarjem, baletnikom in njenim profesorjem na AGRFT-ju, za katerega sama meni, da je imel veliko vlogo že na samem začetku njene igralske poti. Ogromno naj bi pripomogel k temu, da so Mileno sprejeli na akademijo, med urami baleta pa je bil velikokrat tudi njen plesni partner. Ko je nekoč med plesom izgubil tla pod nogami in padel, je Milena mislila, da je to tako ali pa celo huje kot, da bi luna padla na tla oziroma, kar je kasneje tudi postal naslov njene biografije, Kot bi luna padla na zemljo.

Naslov in vse teme knjige je določil in izbral Tadej. Milena doda, da je tako knjiga v bistvu njegova. Poudari, da lahko samo mojstrski pisatelj napiše tako biografijo, da v njej ohrani človeka v celoti. In prav to je po njenem mnenju storil Tadej, pri tem pa sebe ni vpletal kot pomembneža. Dovolil ji je povedati bližnjo zgodovino Slovencev, o življenju v državi z dvajsetimi milijoni publike pa o ledenih rožah na oknih in straniščih na štrbunk.

Kot je povedal, se vsake biografije loti zelo resno. Mileno je poznal že prej, ko je z njo opravil intervju za Playboy, prvič pa sta se spoznala na avtobusu v Nepalu. Tadej je noč pred tem pil in tako zjutraj ni bil prepričan, če lahko zaupa svojim čutom. Bil je začuden, da vidi Mileno Zupančič v Nepalu, ona pa je tam pravzaprav delovala kot Unicefova ambasadorka.

Knjiga je nastajala leto in pol z dobivanjem enkrat na teden. Nista želela povedati vseh, pač pa le zanimive zgodbe. Kot so lahko slišali udeleženci pogovora teh ni malo. Od večerje z angleško kraljico ali o ukradenemu dežniku na kosilu s Clintoni pa vse do srečanja z Metodom Trobcem.

Na koncu je bilo govora o tem, kako pomembno je za ljudi, ki so javno izpostavljeni, da v intervjujih ali pogovorih, kot je ta, spregovorijo o stvareh in problematikah, o katerih se moramo pogovarjati na družbeni ravni, nekaj malega pa je bilo še o načrtih za prihodnost, o katerih Milena sicer nerada govori. Tadej je spregovoril o tem, kako napreduje z nadaljevanjem kriminalne uspešnice Jezero.

Večer je se zaključil ob pivu ter koncertu Ane Čop in hišnega benda.