Čas je za inženirske ideje

V Rasti velikokrat radi pokažemo in bralcu na novo odkrijemo izjemne posameznike, ki s svojim delom spreminjajo kulturno krajino. Tokrat pa žaromet prenašamo s kulturnega na tehnično področje, a kaj kmalu ugotovimo, da sta področji prepleteni in neločljivo povezani.

Inženirji niso le strokovnjaki za tehniko, ampak so osebe, ki razmišljajo drugače od večine, upajo si ustvariti in preizkusiti nekaj novega, kar bo olajšalo naše življenje. Vsi imajo v sebi svoje edinstvene ideje. Intervjuvanec Marko Mušič pravi o svojem vrtu idej: »Moj vrt idej je tam, kjer sem, saj ga nosim v sebi. Seveda pa je treba tudi ta vrt bogato saditi, zalivati in negovati, pa tudi skrbno, včasih tudi neusmiljeno čistiti. Zunanje informacije, vplivi, nauki, znanja ter zavestne in nezavestne izkušnje šele v nas samih in z našo individualno nagnjenostjo prehajajo v svet idej, ki se oblikuje v naši podzavesti.«

Motor številke, ki je pred nami, je fotograf in geodet Boštjan Pucelj, ki je zagotovo eden izmed tistih, ki vidi dlje in ima pogum, da bo stvar izpeljal do konca, čeprav malo drugače.

V intervjujih pobliže spoznamo Prešernovega nagrajenca za življenjsko delo akademika Marka Mušiča, ki je z Dolenjsko povezan ves čas svojega ustvarjanja, Violeto Bulc, ki se je mnogim vtisnila v spomin s političnih parketov, a je izstopala s svojim razmišljanjem, ki presega strankarsko opredelitev, in Marka Pirca, inovatorja na fotografskem področju. Prispevki nam ne pokažejo samo njihovega dela, ampak nam odstrejo njihov pogled na družbo.

Novo mesto z okolico ima bogato inženirsko zgodovino. Andreja Kopač v svojem prispevku predstavi dediščino in zapuščino, ki sta jo v lokalnem okolju pustila Ernst Mach in Josef Ressel. Karmen Hrovat je obiskala Muzejsko zbirko IMV, kjer je shranjena bogata avtomobilska zbirka, a najbolj vidna in bogata dediščina IMV-ja se ohranja z uspešnim delovanjem njegovih naslednic.

V prispevku vidimo, da ima vsaka uspešna zgodba svoj konec, lahko pa iz nje vzklije tudi nekaj novega. Takšen primer najdemo tudi v Šentjerneju. Tovarna Iskra je zanetila pravo podjetniško iskrico in nastala so številna visokotehnološka podjetja, ki delujejo na globalni ravni. Skušajo biti čim bolj družbeno odgovorna, zato vlagajo v razvoj okolice in prenos znanja.

Boštjan Pucelj je raziskal področje industrijske robotike. S sogovorci iz Revoza, Yaskawe in Splošne bolnišnice Novo mesto so ugotavljali, kaj je prednost robota v podjetju. Pionir robotike Zlatko Katalenić pa mu je odstrl ozadje razvijanja robota.

Naravovarstvenik Andrej Hudoklin je poiskal inženirja v naših vodah, to je bober, ki je tudi velikokrat nerazumljen in preganjan.

Morda pa bodo odlični prispevki zanetili še kakšno novo idejo ali pa dali kakšno spodbudo za ustvarjalno razmišljanje. Naj Raste tudi vaš vrt idej.